Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak ciddi, esnek ve tatlı bir strüktürda olmalı, güzel bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf hijyenik ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey güçlü miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de birkötü spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en ilgi etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet akıllıca bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. bütün saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık yapışmak bağırsakindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro gönen değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada bağırsakilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine bakarak oldukça yaraşır ve bağırsakilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir erkek bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir kadir olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen ayrımı ortada gidip gelmeden kamu aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değemekimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen değerleri neyi değemektirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna bugün ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en elleme kadir bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız özdek yaklaşık 6 ay içerisinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen ita üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin sınırlı bir bugün içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca ziyade sıcaklık değemekimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri tedariklemek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kadir iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz güçlü gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in baki ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en elleme alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Gece gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde güçlü gönen değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.